百聞は一見に如かず。日本はとてもおもしろい国です。畳に座り、お茶を飲み、お寿司を食べるだけでは、日本の文化のおもしろさを知ることはできません。日本の「人」を知ることで、日本の文化が見えてきます。私たちは、「けん玉のプロ」や「神職の一日」など、普段観ることのできない本当の文化を、この動画を通して伝えます。観ていただきありがとうございます。
Seeing is believing. Japan is a world full of wonder. It is not possible to understand Japanese culture by only sitting on tatami, drinking green-tea, and eating nice Sushi. In order for understanding the culture, there has to know the people. Our video shows the daily life of the people and authentic Japanese culture, such as “Kendama professionals” and “A day of Shinshoku (Shinto priesthood)”. Thank you for watching.

01

けん玉
新明 秀之
Kendama
Hideyuki Shinmyo
「けん玉はコミュニケーションツール。」
プロのけん玉アスリート新明さんとShoくんによるけん玉の講習です。
今やけん玉はワールドワイドのスポーツ。
子どもから大人までいっしょに楽しめるけん玉の遊び方を紹介します。
“Kendama is a communication tool.”
Fun Kendama workshop by professional Kendama athletes “Shinmyo-san” and “Sho-kun”.Kendama has grown the worldwide sports in these day.Introducing how to play Kendama together from kids to adults.

02

食品サンプル
山脇 清孝
Food samplings
Kiyotaka Yamawaki
「食品サンプルはおもしろい。」
日本の誇る最高の食品サンプル職人、山脇さん。
現在77歳。職人として60年以上、ご活躍されています。
食品サンプルの技術は日本の宝。
その世界を楽しんでください。
Yamawaki san is the superlative food sampling “shokunin”.
He is 77 years old and still working. His career is over 60 years.His amazing skills of making food sampling are intangible national treasure.Enjoy the world of food sampling.

03

神職の一日
丸尾 良樹
A day of Shinshoku(Shonto priesthood)
Yoshiki Maruo
「喜んでくれることがうれしい。」
国宝久能山東照宮の神職を務める丸尾さん。
神職とは何をしている人なのか1日密着して取材しました。
これを観るとまた神社に行くのが楽しくなります。
“Making people happy makes me happy.”
Maruo san is the Shinshoku (Shito priesthood) of Kunozan Toshogu shirine (National Treasure).We closely covered one day of Shinshoku for discovering what they do.It will be exciting to visit shrine after watching the video.

04

書道
小山 瑞恵
Shodo
Mizue Koyama
「書には人の心を動かす力がある。」
道家の小山先生が書道の楽しさを教えてくれます。
書道は誰でも楽しめる芸術です。
先生の技術も必見です。
“Japanese Calligraphy has a power of moving people’s heart.”
Japanese Calligrapher Koyama sensei shows you the fun of doing Shodo.Shodo is an art of allowing anybody can enjoy.Koyama sensei’s calligraphy is “must see”.

05

お茶の時間
和田 夏樹
Green tea time
Natsuki Wada
「お茶は自由に楽しむもの。」
製茶問屋の和田さんがお茶について教えてくれます。
和田さんは利き茶大会全国2位の茶師です。
お茶は新しさと伝統が混ざり合ったスタイリッシュな文化です。
「おしゃれなバーカウンターでおいしいブレンドのお茶を楽しんでいる」映像を観てください。
“Enjoy green tea time as much as you like.”
Green-tea processer Wada san shows us about what green-tea is.Wada san is the silver medalist of green tea tasting contest of Japan.Green-tea is a stylish culture of beautiful mix of old and new.Please watch the video of “enjoy tasting of various blended green-teas at stylish bar.”

06

みかん狩り
鈴木農園
Mandarin orange picking
Suzuki orange farm
「みかん畑へようこそ!」
日本の10~11月がみかん狩りのシーズンです。
とても甘くておいしいみかんが食べられます。
鈴木農園が愛情をかけてみかんを育てています。
“Welcome to Mandarin orange farm!”
The best mandarin orange picking season is from October to December.You can eat sweet and juicy mandarin orange.Suzuki orange farm grows sweet mandarin with love.

07

亀山 友幸
Tatami
Tomoyuki Kameyama
「畳には無限の可能性がある。」
亀山さんは職人歴25年の畳一級技能士です。
国宝の畳も手掛けています。
亀山さんに畳の魅力を伝えてもらいます。
“Tatami has infinite possibilities.”
Kameyama san is the first class tatami “shokunin.” His career is over 25 years.He maintained the tatami of National Treasure (Kunozan Toshogu shrine).Kemayama san shows us the attractiveness of tatami.

08

お寿司屋
今井 薫
Osushiya
Kaoru Imai
「お寿司屋のおもてなし」
今井さんは素晴らしい腕を持った寿司職人です。職人歴は40年を超えます。
地域の人や海外の人に愛されるお寿司屋「新鮮組」の大将です。
本物のお寿司屋さんの技術の高さを観せていただきます。
“Hospitality of Osushiya.”
Imai san is a sushi “shokunin” who has unsurpassable skills of sushi making.His career of Sushi “shokunin” is over 40 years.His Osushiya “Shin-sen-gumi” is very popular among locals and foreigners.Imai san shows us the amazing skills of Sushi “shokunin”.

09

そば
渡会 智人
Soba Syokunin
Tomohito Watarai
「そばで人を楽しませたい」
渡会さんは1908年創業の「岩久そば」5代目。
職人歴は18年。本格的なそば打ちを教えてくれます。
日本の国民食であるそばの魅力を観せてもらいましょう。
“Entertain customers by my soba.”
Watarai san is the 5th generation of soba restaurant “Iwakyu (established in 1980).” His career of soba “shokunin” is 18 years.Watarai san shows us how to make authentic soba “soba-uchi”.Soba is nation food of Japan.This video shows you the attractiveness of soba.